În timp ce România continuă să aibă unul dintre cele mai vechi parcuri de utilaje agricole din Europa, unde un tractor este împărţit, din punct de vedere statistic, de 16 agricultori, un fermier din comuna Borcea (judeţul Călăraşi), a fost printre primii producători agricoli care au semnat contractele de finanţare pe bani europeni din fondurile destinate modernizării fermelor.
"Acest proiect a vizat achiziţia de utilaje agricole. Am cumpărat o combină şi o remorcă. Fondurile din acest proiect s-au ridicat la 230.000 de euro, din care jumătate au venit de la Uniunea Europeană", spune Ion Burlacu, 30 de ani, administratorul firmei Crismetal din Călăraşi. Acesta a fost şi primul proiect pe bani europeni la care a apelat Burlacu, care spune că deşi ar fi avut posibilitatea să ia fonduri de la UE şi prin intermediul SAPARD, a considerat că nu are suficient de multă experienţă la acel moment.
"Ne-a ajutat mult că am achiziţionat utilajele pentru că au venit ca o completare la parcul de utilaje pe care îl aveam deja la fermă. Aveam şi tractoare şi semănătoare, însă la acel moment aveam nevoie de combină", explică fermierul, care exploatează 400 de hectare de teren agricol luat în arendă. Pentru scrierea şi implementarea proiectului, producătorul agricol a apelat la o firmă de consultanţă, considerând că aceasta este o soluţie mai sigură.
"Am lucrat cu o firmă pentru că partea financiară este mai complicată pentru noi, agricultorii, iar prevederile se schimbă tot timpul." Pe de altă parte însă, Burlacu spune că a pierdut circa 40.000 de euro ca urmare a decalajului dintre momentul în care a depus proiectul şi cel la care a semnat contractul de finanţare ca urmare a diferenţelor de curs valutar apărute în acest timp.
"În fapt nu au mai fost 50% bani europeni şi restul cofinanţare, ci un raport de 65% la 35% din cauza diferenţelor de curs.