Compania Grandmax Group, cu un rulaj de trei miliarde de lei, nu plătește TVA. Ministrul Finanţelor spune că toți agenţii economici cu vânzări mari trebuie să verse bani în buget. Experții afirmă însă că în legislaţie sunt „portiţe".
Întreprinderea cu capital străin Grandmax Group SRL din Chişinău a avut anul trecut o cifră de afaceri de circa trei miliarde de lei, ajungând pe locul patru printre agenții economici din ţară, după volumul de vânzări. Chiar dacă a avut un rulaj record pentru o companie ce şi-a început activitatea abia la mijlocul lui 2009, firma nu achită taxe în buget.
„Nu cunosc asemenea cazuri!"
O recunoaşte chiar administraţia Inspectoratului Fiscal Principal de Stat, pe site-ul căruia apare informaţia că Grandmax Group nu este înregistrat ca plătitor de TVA şi accize. Situaţia l-a surprins pe Veaceslav Negruţa, ministrul Finanţelor. „Nu cunosc asemenea cazuri!", a fost reacţia oficialului.
„Nu are cum să nu plătească TVA. Conform prevederilor legale, toţi agenţii economici cu un rulaj mai mare de 600.000 de lei trebuie să fie obligatoriu înregistraţi ca plătitori de TVA", a declarat Negruţa.
Totodată, ministrul ne-a sugerat să-i întrebăm pe cei de la Inspectoratul Fiscal care sunt motivele pentru care o firmă cu o cifră de afaceri de miliarde nu este plătitor de TVA. Administraţia Fisc-ului ne-a răspuns însă că „în conformitate cu prevederile articolului 129, alineatul 19 şi ale articolului 131, alineatul 5 din Codul Fiscal, nu este posibilă prezentarea unei astfel de informaţii". Cu alte cuvinte, informaţia solicitată de noi este secret comercial şi nu poate fi divulgată de Fisc.
Cetăţeanul Ucrainei Taras Mykhaylyk, care potrivit datelor Camerei Înregistrării de Stat este director şi proprietar al companiei Grandmax Group, nu ne-a răspuns la apelurile telefonice.
„Găuri" în legislaţie
Veaceslav Cioban