Fiscul vinde apoi bunurile în cadrul unor licitaţii publice, la preţuri mult mai mici decât cele de pe piaţă. Sute de vasluieni cu firme care nu şi-au plătit datoriile către stat şi-au văzut bunurile puse sub sechestru şi ulterior scoase la mezat. Fie că e vorba de locuinţe sau autoturisme, fie de calculatoare, aparatură electronică sau electrocasnică, Fiscul încearcă să vândă fiecare obiect pentru recuperarea debitelor.
Astfel, Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Vaslui organizează săptămânal licitaţii pentru valorificarea bunurilor executate silit.
„Bunurile imobile asupra cărora au fost instituite sechestre sunt în general clădiri cu destinaţie de spaţii comerciale, apartamente, spaţii de producţie şi terenurile aferente, iar bunurile mobile sunt autoturisme, autoutilitare, utilaje agricole, utilaje tâmplărie, maşini de cusut, aparate de sudură sau obiecte de uz casnic“, a precizat Mirela Bulgaru, purtătorul de cuvânt al DGFP Vaslui, arătând astfel obiectele care pot fi cumpărate de vasluieni la licitaţiile organizate de Fisc.
Potrivit reprezentanţilor DGFP Vaslui, statul are de recuperat de la vasluieni 75,9 milioane de lei, dintre care peste 3,33 milioane de lei de la persoane fizice.
Totodată, o parte dintre datornici au obţinut eşalonări de plată, pentru o sumă totală de peste 31 de milioane de lei.
Popriri pe conturi de 37 de milioane de lei
Restul de aproximativ 45 de milioane de lei sunt recuperaţi de Fisc fie prin executări silite, fie prin aplicarea de popriri pe conturi sau salarii. „De la începutul anului au fost publicate 76 de anunţuri de vânzare a unor bunuri, în valoare de 8,1 milioane de lei. Pentru restul banilor au fost aplicate popriri pe conturi bancare“, a explicat Mirela Bulgaru. Cel mai scump imobil scos la licitaţie de DGFP Vaslui este o vilă cu un etaj şi mansardă, constru