Autorităţile locale vor inaugura, astăzi, primul centru de filtrare al apei din râul Dâmboviţa, la periferia Capitalei. Proiectul a fost început de Ceauşescu la începutul anilor '80. Reprezentanţii Primăriei Capitalei, în frunte cu Sorin Oprescu, vor tăia, astăzi, panglica staţiei de epurare de la Glina, care va deservi de acum înainte Bucureştiul.
La eveniment sunt aşteptaţi preşedintele Traian Băsescu, ministrul Mediului Laszlo Borbely, dar şi foşti şefi de stat precum Ion Iliescu şi Emil Constantinescu.
După aproape 30 de ani de aşteptare, proiectul, început de Nicolae Ceauşescu la mijlocul anilor '80, a fost în sfârşit terminat. Şi asta după directivele impuse de către Uniunea Europeană autorităţilor române, cărora le-a fost reproşat faptul că Bucureştiul este singura capitală din UE fără staţie o staţie de epurare.
Asta în condiţiile în care toate apele reziduale ale Bucureştiului erau deversate, până acum, în Dâmboviţa, de unde ajungeau în râul Argeş, apoi în Dunăre şi într-un final în Marea Neagră. Considerată una dintre cele mai mari investiţii de mediu din sud-estul Europei, staţia de epurare de la Glina a fost terminată cu bani nerambursabili reprezentând fonduri ISPA (Instrument pentru Politici Structurale de Pre-Aderare) în valoare de aproape 84 de milioane de euro. Primăria Capitalei a realizat studiul de fezabilitate pentru acest proiect în 2003, iar în 2006 a ales o firmă grecească, Aktor Athena, care să execute lucrarea.
Au crescut insule sub Dâmboviţa
Cele cinci bazine de dacantare „strălucesc" acum sub soare şi, potrivit angajaţilor, au fost puse deja la lucru încă din luna noiembrie a anului 2010.
„Aici se produce deja gaz metan din reziduri şi urmează să recepţionăm mai multă materie, şi, deci, să producem şi mai mult", ne-a declarat un reprezentant Apa Nova, firmă care colectează apele reziduale şi le direcţione