Rusia este pregătită, în principiu, să cumpere obligaţiuni guvernamentale spaniole imediat ce statele membre ale zonei euro vor adopta o strategie care va permite depăşirea criza datoriilor suverane, a declarat Arkadii Dvorkovici, consilierul economic al preşedintelui Rusiei, Dmitri Medvedev, citat de Reuters.
Rusia este al treilea cel mai mare deţinător de rezerve din lume. Două cincimi din rezervele externe ale Federaţiei Ruse, în valoare de 517 miliarde de dolari, sunt investite în criza datoriilor din zona euro.
"Când statele europene vor anunţa o strategie concretă şi clară pentru ieşirea din criză, şi dacă în această strategie este necesar sprijinul Rusiei şi al altor state BRIC (Brazilia, Rusia, India şi China), atunci vom oferi această susţinere", a afirmat Dvorkovici, răspunzând la o întrebare pe această temă.
Dvorkovici participă la o conferinţă în Moscova împreună cu ministrul spaniol al economiei, Elena Salgado.
Ruşii se implică şi în EFSF
Luna trecută, adjunctul ministrului rus de Finanţe, Serghei Storchak, a declarat că Rusia este pregătită să investească bani din Fondul său de rezervă şi din Fondul suveran de investiţii în obligaţiunile Fondului European de Stabilitate Financiară (EFSF). "Desigur, vom face asta şi opinia ministerului este că vom utiliza acest instrument", le-a declarat Storchak reporterilor, adăugând că instrumentul ar trebui dezvoltat cu ajutorul europenilor.
La 1 ianuarie 2013, Mecanismul European de Stabilitate (ESM) va înlocui actualul Fond European de Stabilitate Financiară (EFSF), care are la dispoziţie fonduri în valoare de 440 miliarde de euro pentru sprijinirea statelor europene aflate în dificultate financiară.
Oficialii europeni doresc ca EFSF să preia de la BCE sarcina de a achiziţiona, de pe piaţa secundară, obligaţiuni ale statelor în dific