Cancelarul german Angela Merkel susține ideea înaintată inițial de olandezi, conform căreia ar trebui să existe un comisar european care să se asigure că statele din zona euro respectă regulile, scrie publicația Euobserver, din Bruxelles.
Merkel a spus, de asemenea, săptămâna trecută, în timpul vizitei sale la Comisia Europeană, că schimbarea tratatelor UE nu ar trebui să fie un subiect tabu, atât timp cât ea ar ajuta la rezolvarea problemelor actuale. Cancelarul german a refuzat însă să comenteze cu privire la ce schimbări de tratate se referă, "pentru că nu este încă momentul."
"Dacă țările nu fac ce trebuie ca să fie in zona euro, nu ar trebui să excludem posibilitatea schimbării tratelor," a spus aceasta.
Premierul olandez Mark Rutte a spus luna trecută (8 septembrie),împreună cu ministrul olandez de finanțe Jan Kees de Jager, într-un interviu acordat publicației Financial Times, că este nevoie de un nou post care să ia măsuri împotriva statelor care nu respectă acordurile.
"Respecți regulile sau ai ieșit din joc" - așa sună soluția olandeză la criza datoriilor suverane care a încolțit marile economii europene și a creat o dezordine constantă pe piețele financiare. Comisia Europeană respinge, însă, ideile olandezilor.
Pactul pentru Creștere și Stabilitate, creat în 1997 pentru a păstra o disciplină bugetară a țărilor din zona euro nu a fost respectat de-a lungul timpului, și nu numai de Grecia sau Italia, dar chiar și de Germania sau Franța. Statele s-au jucat cu regulile, liderii au fost inconstanți, iar efectele greșelilor dintr-o țară s-au revărsat cu viteza luminii și în alte țări, scriu premierul Mark Rutte și ministrul de finanțe Jan Kees de Jager ai Țărilor de Jos. În timp ce acum opt ani analiștii discutau posibilitatea unui transfer de putere de la Comisie și instituțiile bugetare din fiecare stat membru către Banca Centrală