Băncile trebuie să aibă în vedere dreptul debitorilor de a ipoteca sau chiar de a vinde către o terţă persoană bunurile deja ipotecate, chiar dacă există clauze contrare în contract, a arătat ieri Mihai Dudoiu, avocat asociat la Ţuca Zbârcea & Asociaţii.
Una dintre soluţii pentru vinderea bunului ipotecat o reprezintă accelerarea rambursării. „Constitutorul poate fie să înstrăineze, fie să instituie o ipotecă de rang doi. Chiar dacă am introdus clauze, acestea nu sunt valabile. Voi putea contractual să stipulez că dacă apar astfel de situaţii voi avea dreptul să cer accelerarea rambursării, iar terţul este ţinut la executarea ipotecii.
Mai dificil este însă în cazul garanţiei de rang doi", a spus Dudoiu la conferinţa „Noutăţile introduse prin Codul civil - Influenţa asupra mediului de afaceri", organizată de societatea de avocaţi Ţuca Zbârcea & Asociaţii (TZA) şi Mediafax. Avocatul de la TZA a arătat că în cazul ipotecii de rang subsecvent, creditorul se poate confrunta cu situaţia în care contractul se derulează normal, dar garanţia este executată de un alt creditor, pentru o sumă mult mai mică.
Contractele de închiriere, un avantaj
Similar, în situaţia înstrăinării, deşi terţul cunoaşte şi este ţinut de executarea ipotecii, banca va avea de confruntat o mulţime de alte necunoscute, cum ar fi contractele de închiriere în derulare. Altfel spus, banca nu va putea invoca astfel de angajamente.