Thomas Sargent şi Christopher Sims au fost recompensaţi pentru cercetarea în domeniul relaţiei cauză-efect în macroeconomie
Cei doi vor primi un premiu în valoare de 1,5 milioane dolari
Premiul Nobel pentru Economie a fost câştigat, anul acesta, de doi americani, care au studiat relaţia cauză-efect în macroeconomie.
Economiştii Thomas Sargent şi Christopher Sims au fost recompensaţi cu Premiul Nobel pentru progresul înregistrat în cercetarea relaţiilor dintre măsurile de politică economică şi impactul lor asupra economiei reale.
Academia Regală pentru Ştiinţe din Suedia notează că premierea celor doi americani va avea loc pentru "cercetarea empirică privind cauza şi efectul în macroeconomie", potrivit Bloomberg.
Ei au studiat modul în care politicile economice, cum ar fi creşterea ratelor dobânzilor sau reducerea impozitelor, afectează variabilele macroeconomice, cum ar fi PIB-ul şi inflaţia. Thomas Sargent şi Christopher Sims vor primi un premiu în valoare de 10 milioane de coroane suedeze (1,5 milioane de dolari).
Thomas Sargent, în vârstă de 68 de ani, este profesor de economie la Universitatea din New York.
Academia Regală pentru Ştiinţe din Suedia a amintit de cercetările depuse de Sargent din perioada de după cel de-al doilea Război Mondial, când multe ţări au avut tendinţa de a pune în aplicare o politică de ridicare a inflaţiei, dar, în cele din urmă, au introdus schimbări sistematice în politicile economice şi au revenit la o rată a inflaţiei mai mică.
Christopher Sims, în vârstă tot de 68 de ani, este profesor de economie şi finanţe la Universitatea Princeton.
Academia a declarat că Sims a contribuit prin dezvoltarea unei metode bazate pe "vectorul autoregresiei", în vederea analizării modului în care economia este afectată de modificări temporare în politicile economice, precum şi de alţi factori,