Foto: Toby Melville / REUTERS Persoanele care pariază utilizând platforme sau site-uri de jocuri de noroc neautorizate în România pot face închisoare de la 6 luni la 2 ani, potrivit lui Cristian Costea, partener la casa de avocatură Boştină&Associates.
Cornea a declarat însă, la seminarul "Piaţa jocurilor de noroc - încotro?", organizat de ZF în colaborare cu Boştină&Associates, că deocamdată nu a fost nimeni pedepsit pentru astfel de infracţiuni.
"Pe site-urile de jocuri de noroc se poate vedea dacă acestea sunt autorizate", a spus avocatul.
În România sunt 450.000 de oameni care joacă online, dar este dificil de arătat că o persoană a jucat pe un site neautorizat, potrivit lui Costea.
Reprezentantul casei de avocatură susţine că pentru reuşita jocurilor de noroc online în România este nevoie de înfiinţarea şi autorizarea operatorilor de monitorizare şi raportare. Un organizator de jocuri de noroc online nu poate funcţiona în lipsa monitorizării.
"Legea a lăsat o portiţă în ceea ce priveşte monitorizarea jocurilor de noroc online. Legea spune că ar putea exista o autoritate de stat sau agenţi economici din privat. Nu este clar cine va monitoriza jocurile de noroc online în România", a mai spus el.
Utilizatorul care va dori să joace online trebuie să se identifice prin nume, prenume şi CNP.
Legislaţia din România permite organizarea tuturor tipurilor de jocuri de noroc online, însă nu există nicio companie autorizată local să deruleze astfel de operaţiuni pentru că nu există reglementări de aplicare a legislaţiei, potrivit Boştină&Associates.
Piaţa jocurilor de noroc a înregistrat o creştere continuă în România de la an la an, fiind estimată în prezent la aproximativ 500 milioane euro.
Organizarea şi funcţionarea jocurilor de noroc online a fost reglementată în acest an, operatorii fiind obligaţi să deţină un sediu în