Condamnarea fostului premier ucrainean, Iulia Timosenko, la sapte ani in inchisoare, a produs, marti, dupa citirea sentintei, reactii de dezamagire si indignare in randul europenilor, care au subliniat ca procesul pune presiune pe relatiile UE-Ucraina.
UE este profund dezamagita de verdictul tribunalului din Kiev in cazul Iuliei Timosenko, a spus sefa diplomatiei europene, Catherine Ashton, intr-un comunicat de presa, scrie agentia ucraineana Interfax.
"UE cere autoritatilor ucrainene competente sa asigure un proces corect, transparent si impartial in orice apel facut in cazul doamnei Timosenko si in alte procese care au legatura cu membrii fostului guvern", spune Ashton, avertizand ca UE va reflecta la politicile sale fata de Ucraina.
Felul in care autoritatile ucrainene respecta valorile universale si statul de drept, in special felul in care sunt rezolvate aceste cazuri, risca sa aiba profunde implicatii pentru relatia bilaterala UE-Ucraina, inclusiv pentru incheierea Acordului de Asociere, dialogul politic si colaborarea mai extinsa, a mai spus Ashton.
La randul sau, secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, a spus ca spera ca Ucraina va amenda prevederile din Codul Penal care au legatura cu politicienii.
"Parlamentul si votantii, nu tribunalele, trebuie sa execute justitia in democratii. Spre ca amendamentele Codului Penal al Ucrainei, recent propuse, vor face aceste sentinte imposibile", a spus acesta.
Si Comisia Europeana spera ca situatia Iuliei Timosenko sa fie rezolvata prin apelul la sentinta.
"Vedem un proces paralel de decriminalizare a unor articole din Codul Penal. Procesul nu s-a incheiat inca, si procesul de apel nu a inceput. Voi monitoriza indeaproape aceasta situatie si cred ca va fi gasita o solutie", a spus comisarul european pentru Extindere,