Laureaţii premiului Nobel pentru economie din acest an, Thomas Sargent şi Christopher Sims, nu au o soluţie pentru criza datoriilor de stat din Europa, însă recomandă guvernelor din zona euro să se îndrepte către o uniune fiscală dacă vor ca moneda unică să supravieţuiască, transmite Reuters.
"Pentru supravieţuirea euro, zona euro trebuie să găsească o modalitate de împărtăşire a poverilor fiscale", a declarat Sims la o conferinţă susţinută la Universitatea Princeton.
Sims, profesor de economie la Universitatea Princeton, a adăugat că Banca Centrală Europeană are nevoie de o autoritate fiscală centrală în zona euro.
Sargent a avertizat, la rândul său, că nu a găsit o soluţie simplă la criza economică mondială.
"Încercăm să experimentăm în modelele noastre pentru a nu distruge lumea", a arătat el.
Sims a afirmat că revenirea economiei mondiale "necesită, din păcate, mult lucru mărunt, care presupune analiza datelor", adăugând însă că metodele pe care le-au folosit cei doi economişti sunt "esenţiale" pentru găsirea soluţiei de ieşire din criză.
Cei doi laureaţi ai premiului Nobel au arătat că nu există "un glonţ de argint" pentru rezolvarea problemelor economice ale SUA. Sargent a criticat însă modul în care sunt dezbătute problemele fiscale ale ţării.
El a arătat că nu se pune problema sustenabilităţii perspectivei fiscale a SUA, ci a promisiunilor care vor fi onorate, sau nu, de politicieni.
Unele promisiuni ale guvernului american, în principal cele privind taxele sau pensiile din sistemul public şi programele de sănătate destinate pensionarilor, nu vor fi onorate, anticipează Sargent.
"Nu este clar care dintre aceste promisiuni incredibile va fi încălcată mai întâi", a spus el.
Autorităţile de la Washington încearcă să găsească o s