Kyle Bass, managerul unui fond de investiţii cu un grad de risc ridicat, a reuşit să strângă o adevărată avere în 2008 pariind pe apariţia crizei creditelor imobiliare neperformante şi va reuşi, cel mai probabil, să câştige din nou pariind de această dată pe falimentul Greciei, informează National Public Radio.
Povestea lui Bass apare în cea mai recentă carte a lui Michael Lewis, intitulată "Boomerang: The Meltdown Tour", care dă o serie de exemple ale nechibzuinţei fiscale ce a dus la apariţia crizei datoriilor, atât în Europa, cât şi în Statele Unite ale Americii.
Lewis spune că Bass a realizat că guvernele nu vor pune sfârşit crizei financiare din 2008, ci că doar o vor amâna, şi că era convins că prin această atitudine ele vor eşua.
"Ce a observat el a fost faptul că datoriile care începuseră să se acumuleze în sistemul bancar aveau o valoare mult prea mare pentru ca unele state să le poată susţine", explică Lewis.
"În Irlanda, datoriile din cadrul sistemului bancar erau de opt ori mai mari decât veniturile fiscale obţinute de guvern. În Islanda, situaţia era chiar mai dificilă şi acest lucru se întâmpla pe tot teritoriul continentului european, aşa că el s-a întrebat
Bass a cumpărat asigurări împotriva riscului de faliment (CDS), ceea ce înseamnă că, dacă un guvern, cum ar fi cel al statului elem, nu va mai putea să îşi plătească datoriile, el va primi în schimb o sumă de bani, în funcţie de cotaţia CDS din acel moment.
"Atunci când le-a achiziţionat era destul de improbabil ca guvernele s