Sentinta pronuntata, marti, impotriva fostului premier ucrainean, Iulia Timosenko, care a fost gasita vinovata de abuz de putere si a primit sapte ani de inchisoare, a dat nastere unor ample reactii ale actorilor politici si comentarii in presa internationala.
Decizia instantei din Kiev de a o condamna pe Iulia Timosenko la sapte ani de inchisoare ar putea avea consecinte serioase asupra relatiilor Ucrainei cu UE, a declarat Comisia Europeana, imediat dupa pronuntarea sentintei.
Nu e de mirare deci ca jurnalistii se concentreaza atat pe faptul ca sentinta "dinamiteaza" relatiile Ucrainei cu Occidentul, cat si pe posibilele "portite" de scapare pentru liderul opozitiei ucrainene, lasate deschise chiar de catre presedintele tarii, Viktor Ianukovici, intr-o incercare de a-si pastra in acelasi timp respectul cetatenilor si prietenia Vestului.
CNN insista pe atmosfera de la tribunalul kievean: "autoritatile au detasat sute de politisti in jurul tribunalului pentru a pastra ordinea, relateaza presa de stat. Zeci de suporteri ai lui Timosenko, maniosi, au iesit pe strazile Kievului in august, cand aceasta a fost arestata".
In schimb, BBC a amintit ca Iulia Timosenko a denuntat acuzatiile ca fiind motivate politic si s-a jurat sa faca apel la sentinta de marti si sa lupte pentru Ucraina 'pana la ultima suflare'".
SUA si UE au condamnat, la randul lor, acuzatiile, pe care le-au calificat drept acuzare selectiva a oponentilor politici - BBC aminteste ca "oficialii europeni au sugerat ca trimiterea la inchisoare a doamnei Timosenko va da o lovitura serioasa sperantelor tarii de integrare in Uniunea Europeana".
Consecintele pe plan international ale condamnarii sunt analizate pe larg si de catre New York Times, care considera evenimentele de marti ca fiind "culminarea unui proces incarcat politic, care ar put