Președintele Băncii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet a transmis astăzi unul dintre cele mai dure avertismente privind sistemul financiar al UE de până acum. Criza datoriilor suverane a devenit sistemică și s-a înrăutățit în ultimele trei săptămâni, a spus Trichet.
"Criza este sistemică și trebuie să fie abordată într-un mod decisiv," a spus Trichet în fața comitetului pentru afaceri economice și monetare al Parlamentului European.
Trichet este și președinte al Comitetului european pentru riscuri sistemice (CERS) și are responsabilitatea de a sesiza orice neregulă legată de sistemul financiar din Europa și să îndemne liderii naționali să ia măsurile necesare.
"Orice amânare ar putea fi dezastruoasă," a spus Trichet, cerând guvernelor să acționeze împreună pentru a soluționa criza. "A devenit o chestiune de urgență ca toate autoritățile să acționeze împreună, cu angajamentul unic de a asigura stabilitatea financiară."
"Faptul că statele sunt interconectate în sistemul financiar al UE a dus la un risc crescut de contaminare, care evoluează rapid și poate avea efecte considerabile. Aceasta amenință stabilitatea financiară a întregii UE și are efecte negative pentru economia reală a Europei, dar și dincolo de ea," a mai spus Trichet.
Acesta a mai cerut liderilor europeni să vină cu decizie clară privind recapitalizarea băncilor, adăugând că fondul de salvare european ar putea juca un rol important în acest sens.
Fondul de salvare din zona euro ar trebui să fie cât mai flexibil posibil, însă fără implicarea BCE, conform lui Trichet.
"Capacitatea Facilității Europene de Stabilitate Financiară ar putea fi folosită pentru a împrumuta bani guvernelor, astfel încât acestea să-și permită să recapitalizeze băncile - aici ar putea fi incluse și țările care nu fac parte din acest program momentan," a mai spus președintele BCE.