Mai bine de o treime din cele mai mari 35 de companii controlate de statul român au încheiat anul trecut cu pierderi cumulate de circa un miliard de euro, cu peste 20% mai mari faţă de cele din 2009. În loc ca aceşti 13 coloşi, printre care se află monopoluri sau exploatatori de resurse naturale, să genereze valoare adăugată pentru economie, ei înregistrează datorii de miliarde de euro la bugetul consolidat de stat.
"Toate aceste pierderi pot la un anumit moment dat să fie considerate ca un deficit bugetar, deficit pe care statul îl acoperă prin impozite şi taxe. Acesta ar fi un prim impact pe care companiile de stat cu pierderi îl generează în societate. Ele privează statul de contribuţii sociale, de bani din impozite. În plus, ele sunt susţinute prin subvenţii care sunt fonduri publice. Cel care susţine însă la final toate aceste companii este contribuabilul", comentează Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal şi economistul-şef al Raiffeisen Bank.
Primele zece companii în funcţie de pierderile înregistrate anul trecut au înregistrat la mijlocul acestui an datorii faţă de bugetul general consolidat al statului de peste 1,9 mld. euro, echivalentul a 1,6% din PIB, toate aceste companii fiind pe lista de monitorizare a FMI şi toate fiind abonate la un management dictat politic. Podiumul datornicilor este compus din CNH, CFR şi Electrificare CFR, primele două firme fiind de asemenea şi pe primele locuri când vine vorba de pierderi.
Pe de altă parte, informaţiile furnizate la începutul acestui an de către Ministerul Economiei arată că, de exemplu, în minerit în ultimii 20 de ani statul a îngropat subvenţii în valoare de 6,7 mld. euro, banii fiind pompaţi în nişte companii despre a căror restructurare se vorbeşte şi în prezent. "Un agent economic care face profit creează valoare adăugată în economie. Angajează oameni, plăteş