Piaţa locală de retail a resimţit din plin criza financiară şi economică, în condiţiile în care consumul a scăzut cumulat cu circa 20% din 2009 până în prezent.
Luna iulie a acestui an a venit cu primele veşti bune de la comerţul cu amănuntul, care a revenit în teritoriul pozitiv după doi ani şi jumătate de scăderi aproape neîntrerupte în condiţiile creşterii salariilor şi reluării creditării. Totuşi, entuziasmul nu a durat decât o lună, în august declinul depăşind 10%.
Care sunt perspectivele de viitor, cât va mai continua declinul şi care sunt soluţiile pentru remedierea acestei situaţii? La aceste întrebări vor încerca să răspundă joi speakerii invitaţi la seminarul "Retailul şi consumul după trei ani de criză: strategii de succes", organizat de Ziarul Financiar.
La această ediţie a seminarului pe retail pe care ZF îl organizează în fiecare an vor participa executivi din retailul cu dominanţă alimentară, din retailul de mobilă şi consultanţi.
La evenimentul, care va reuni 120 de invitaţi din acest sector, se vor atinge subiecte precum "De ce continuă retailerii să investească sute de milioane de euro pe piaţa locală într-o perioadă în care consumul scade?", "Cum a schimbat criza comportamentul de consum? Care sunt principalii factori care influenţează procesul de achiziţie la români?", "Cât mai scade consumul? Vom mai vedea rate de creştere similare celor din perioada de boom?".
Comerţul, încotro?
Speakerii, printre care se numără Alexandru Vlad, directorul executiv al reţelei de magazine cash & carry Selgros, cu afaceri de peste 760 mil. euro, Dan Şucu, proprietarul Mobexpert şi preşedintele Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România, Thomas Krennbauer, membru în consiliul de administraţie al Devin, cel mai mare îmbuteliator de apă din Bulgaria, şi Adrian Comăneci, senior project manage