Justiţia din Ucraina ar urma să dea marţi verdictul în procesul Iuliei Timoşenko. Fostul premier al ţării, actualmente opozant al Puterii de la Kiev, este acuzat că a semnat o serie de acorduri gaziere cu Rusia, care ar fi fost defavorabile Ucrainei.
În urma procesului care s-a încheiat pe 24 iunie, Parchetul din Kiev a cerut şapte ani de închisoare pentru Iulia Timoşenko. Apărarea fostului prim-ministru a pledat pentru achitare, denunţând un proces politic bazat pe niciun delict.
De fapt, fosta şefă a Guvernului ucrainean este acuzată că ar fi aprobat în 2009, fără autorizaţia Executivului pe care-l conducea, nişte contracte gaziere cu Rusia. Contracte ce s-au dovedit a fi defavorabile din punct de vedere financiar pentru Ucraina.
În realitate, însă, tabăra Timoşenko e de părere că tot procesul nu este decât o represiune împotriva celei care a avut curajul să-l înfrunte pe actualul preşedinte al ţării, Victor Ianukovici. Un şef de stat acuzat de adversarii săi că vrea să-şi transforme ţara într-o ghetou criminal. Pentru a preveni eventuale tensiuni în jurul Tribunalului (partizanii lui Timoşenko au decis să se adune în faţa Curţii), forţe de ordine importante au fost desfăşurate încă de luni seară.
Condamnarea celei care a simbolizat "revoluţia portocalie" din 2004 riscă să deterioreze serios relaţiile Ucrainei cu Uniunea Europeană. Pentru Bruxelles, procesul împotriva Iuliei Timoşenko este "o afacere gravă", ce ar putea cântări în momentul negocierilor privind acordul de asociere.
O portiţă de ieşire evocată în ultima vreme, care ar permite continuare fără probleme a dialogului dintre Kiev şi Bruxelles ar fi ca odată condamnată Iulia Timoşenko, să se voteze o nouă lege, care să depenalizeze acuzaţiile lansate împotriva ei. Astfel, lidera Opoziţiei ar putea ieşi din închisoare la timp cât să participe la alegerile de anul viitor,