Scandalul dezlănţuit de uciderea a doi agenţi federali americani cu arme vândute de propriul lor guvern traficanţilor de droguri din Mexic ia amploare. Ministrul Justiţiei, Eric Holder, este acuzat că ar fi minţit în faţa Congresului.
Operaţiunea „Fast and Furious", derulată de Biroul de Alcool, Tabac, Arme de Foc şi Explozibile (ATF), din subordinea Ministerului de Justiţie, a fost începută în 2009 şi prevedea vânzarea de arme în statul Arizona către persoane cunoscute a fi oameni de paie ai cartelurilor mexicane, pentru a urmări apoi circuitul acestora în Mexic şi a putea aduna dovezi împotriva organizaţiilor criminale suspectate de a fi adevăraţii cumpărători.
În doi ani, s-a permis astfel vânzarea a peste 2.000 de arme (pistoale, puşti, mitraliere), dintre care numai 600 au fost recuperate de oficialii celor două ţări. 200 de arme au fost folosite în cazuri de omucidere - iar printre victime s-au numărat şi doi agenţi federali americani. Programul a încetat la sfârşitul anului 2010, însă controversa este departe de a se sfârşi: o investigaţie a Congresului ame-rican este în plină desfă-şurare, iar ministrul Justiţiei, Eric Holder, ar putea deveni cea mai de seamă victimă a sa.
„Ştiam că vor avea loc crime, dar nu am făcut nimic"
Printre altele, ancheta Congresului a dezvăluit că programul „Fast and Furious" era controversat inclusiv în rândurile agenţilor ATF; unul dintre ei, John Dodson, a declarat în faţa Congresului că ordinele primite de la superiori erau clare: să supravegheze vânzarea de arme şi să îi urmărească pe cumpărători - dar nimic mai mult. „Deşi ştiam de la bun început că la numai câteva zile de la cumpărarea armelor acestea aveau să înceapă să fie folosite pentru a ucide oameni, totuşi nu am făcut nimic", a spus Dodson în faţa comisiei de anchetă. Conform lui Dodson şi altor agenţi, cei care aveau obiecţii asupra modului