Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) din Tulcea a reuşit marţi să izoleze bacilul antrax în analizele de laborator efectuate pe carnea sechestrată la finele săptămânii trecute dintr-o gospodărie privată din comuna Casimcea, relatează Agerpres.
'Analizele au fost efectuate începând de vineri, iar conform procedurii, având în vedere că acea cantitate de carne din care s-au prelevat probele iniţial era manipulată şi suprainfectată, am continuat analizele suplimentare, iar astăzi am izolat antraxul pe un şoarece', a declarat marţi Marilena Tertiş.
În momentul de faţă, medicii veterinari distrug cantităţile de carne care provin din bovina sacrificată pe data de 28 septembrie, urmând să se aplice măsuri de dezinfecţie atât în gospodăria privată, cât şi în tabăra de vară unde au stat animalele.
'Se verifică tot efectivul de animale receptive la antrax şi colaborăm cu medicul uman pentru o eficientă supraveghere a stării de sănătate a populaţiei', a menţionat directoarea DSVSA, Marilena Tertiş.
La rândul său, şefa Direcţiei de Sănătate Publică (DSP), Laurenţia Militaru, a declarat marţi că nu a primit până în prezent din partea Institutului Cantacuzino din Bucureşti confirmarea suspiciunii de antrax în cazul celor doi tineri internaţi la finele săptămânii trecute în Spitalul Judeţean de Urgenţă.
Unul din cei doi tineri, în vârstă de 25 de ani, a murit duminică seara, starea celui de-al doilea, în vârstă de 23 de ani, fiind în afara oricărui pericol.
Cei doi se pare că au consumat carnea unui animal sacrificat pe data de 28 septembrie.
Ultimele cazuri de antrax la animale au fost înregistrate în judeţul Tulcea în 2009, în comuna Murighiol, la două porcine dintr-o gospodărie privată.
Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) din Tulcea a reuşit marţi să izoleze bacilul antrax