Populaţia Greciei este cu sănătatea la pământ, iar calitatea serviciilor medicale a scăzut, pe fondul recesiunii din ultimii ani. Sursa: REUTERS
Dezastrul economic îi costă pe greci sănătatea şi, uneori, chiar viaţa, avertizează o echipă condusă de dr. Alexander Kentikelenis şi dr. David Stuckler, de la Universitatea Cambridge, şi de profesorul Martin McKee, de la London School of Hygiene and Tropical Medicine.
Într-o scrisoare adresată publicaţiei medicale "The Lancet" şi bazată pe statisticile UE privind condiţiile de trai, aceştia avertizează în legătură cu o posibilă "tragedie greacă" în sănătate.
Asta după ce bugetele spitalelor s-au diminuat, între 2007 şi 2009, cu aproximativ 40%, iar numărul grecilor care afirmă că se simt "rău" şi "foarte rău" a crescut cu 14% în aceeaşi perioadă.
În plus, sistemul de sănătate din Grecia se confruntă cu un deficit de personal, ceea ce îi determină pe unii dintre pacienţi să dea şpagă pentru a evita cozile de la cabinetele medicilor.
Creşte numărul sinucigaşilor
Rata sinuciderilor a crescut constant în Grecia, de la începutul recesiunii: cu 17% în perioada 2007-2009 şi cu 25% în 2010 faţă de 2009. Potrivit Ministerului Sănătăţii de la Atena, în prima jumătate a acestui an, numărul sinucigaşilor a crescut cu 40% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
Circa 25% dintre cei care au sunat la linia telefonică de asistenţă specializată au mărturisit că s-au gândit la sinucidere din cauza problemelor financiare personale.
Cei mai mulţi aveau datorii mari şi se aflau în imposibilitatea de a le plăti, scriu autorii scrisorii, în "The Lancet". Recesiunea a sporit şi numărul internărilor: cu 24% între 2009 şi 2010 şi cu 8% în perioada ianuarie-iunie 2011 faţă de prima jumătate a anului trecut.
Subminarea sursei "avuţiei naţiunii"
Alexander Kentikelenis, David Stuckler şi Martin McKee