De Volkskrant, Amsterdam: Oare conducătorilor europeni le lipseşte un anume leadership, un simţ al conducerii pentru a face faţă crizei? Potrivit unui cronicar de la De Volkskrant, ceea ce îi frânează este mai degrabă diviziunea politică a epocii noastre şi opinia publică.
Articol preluat din Presseurop.eu/ro, revistă a presei europene, în zece limbi. În ultimul timp auzim adeseori acest tip de încurajare în culisele puterilor din ţările occidentale: "Never waste a good crisis" [O bună criză nu trebuie irosită niciodată, frază pronunţată de Hillary Clinton în faţa Parlamentului European, în 2009, nota traducătorului]. Dar aceasta cere o anume combativitate politică iar unul dintre aspectele care se află în inima crizei actuale este întocmai faptul că această combativitate lipseşte. Citim în consecinţă editoriale ca cel din ultimul număr al The Economist: "Criza datoriei durează deja de 18 luni şi conducătorii zonei euro nu au strălucit decât prin incompetenţa lor".
Această judecată dispreţuitoare este după părerea mea un pic prea lejeră. Evident, conducătorii europeni nu au marcat puncte. Însă întrebarea este dacă aceasta s-a întâmplat din cauza propriilor lor lipsuri sau mai degrabă din cauza atmosferei politice în care sunt presupuşi să acţioneze, şi care este mai refractară şi oferă mai puţină margine de manevră decât în urmă cu câteva decenii. Angela Merkel are oare mai puţine calităţi decât Helmut Schmidt sau Helmut Kohl? Nicolas Sarkozy are mai puţin curaj decât François Mitterand sau Jacques Chirac?
Performanţele foştilor şefi de stat sunt adeseori romanţate
Nu e nicio îndoială: Obama, ca şi "Merkozy", au făcut erori. Şi poate că Sarkozy nu are dimensiunea unui Mitterand, că Merkel nu are nicio greutate pe lângă Kohl şi că Obama nu are ingeniozitatea unui Bill Clinton. Dar performaţele foştilor şefi de stat sunt adeseori romanţate. În p