UNPR va depune un amendament la revizuirea Constituţiei pentru introducerea dreptului de vot de la vârsta de 16 ani.
Biroului Permanent al Uniunii Naţionale pentru Progresul României, a aprobat marţi propunerea senatorului Ion Toma.
Senatorul a spus că "e dreptul tinerilor" să voteze de la 16. "Dacă au voie să muncească de la 16 ani, de ce să nu poată să decidă viitorul ţării?", a spus el.
Constituţia în vigoare prevede că cetăţenii au drept de vot de la vârsta de 18 ani, împliniţi până în ziua alegerilor inclusiv.
O propunere: vot de la 16 ani!
Europarlamentarul PDL Cristian Preda s-a exprimat şi el în favoarea acordării dreptului de vot de la vârsta de 16 ani, arătând că, dacă se poate munci de la această vârstă, ar trebui să se poată şi vota.
"În opinia mea, tinerii ar putea vota de la 16 ani. Se întâmplă deja așa în Austria, care a introdus această reglementare revoluționară la alegerile europene din iunie. În Franța, se discută de asemenea despre același prag de vârstă.
De altfel, pe măsura trecerii timpului, vârsta-minimă s-a diminuat și în spațiul politic românesc: astfel, dacă la 1831, când a început folosirea procedurilor electorale în Valahia, votau toți cei care aveau 25 de ani împliniți, în perioada interbelică se vota de la 21 de ani la Cameră și de la 40 la Senat. Carol al II-lea a mărit pragul de vârstă la 30 de ani, pentru ca în timpul comunismului să se voteze de la 20, apoi de la 18 ani. Post-comunismul nu a adus nici o modificare, deși accesul neîngrădit la informație și democratizarea tinerei generații ar fi putut să dea de gândit în acest sens.
Un argument puternic în favoarea unei asemenea propuneri este legat de procesul maturizării, care se produce cu siguranță înainte de 18 ani.
Pe de altă parte, dacă un tânăr poate munci legal de la 16 ani, de ce n-ar putea el și vota de la aceeași v