Jozef Scop a scăpat de toate interdicţiile pe care i le-au pus instanţele din România, dar nu şi de procesul de la Judecătoria Oraviţa. Mecanic auto de meserie în Vârşeţ, bărbatul de 40 de ani a fost prins în flagrant, în noaptea de 8 spre 9 iunie, în timp ce încerca să treacă fraudulos frontiera româno-sârbă cu 1.000 de pachete de ţigări de contrabandă.
O zi mai târziu a fost trimis în arest preventiv printr-o decizie a Judecătoriei Oraviţa. Jozef Scop şi-a angajat imediat un avocat şi a făcut plângeri penale împotriva poliţiştilor de frontieră care l-au reţinut.
Sârbul pretinde că oamenii legii din România şi-au depăşit competenţele, în sensul că l-ar fi încătuşat pe teritoriul Serbiei. “Bărbatul a fost somat verbal de către poliţiştii de frontieră şi reţinut după câţiva metri”, a precizat Iasmina Maghiar, reprezentantul Poliţiei de Frontieră din Caraş-Severin. Scop a intenţionat să intre în România peste frontiera verde, la adăpostul întunericului, şi este convins că a apucat să calce pe teritoriul ţării natale atunci când poliţiştii români au pus mâna pe el.
Aflat în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă al IPJ Caraş-Severin, acesta intrat în greva foamei pentru a atrage atenţia autorităţilor sârbe că a fost arestat abuziv. După o lună de arest preventiv, mai exact în data de 12 iulie, Tribunalul Caraş-Severin a dispus înlocuirea măsurii arestării preventive cu măsura obligării de a nu părăsi localitatea Oraviţa, acolo unde şi-a găsit găzduire în locuinţa avocatului său, Teofil Drugărin.
Sârbul s-a bucurat de şi mai multă libertate începând cu ziua de 9 august, când Judecătoria Oraviţa i-a înlocuit măsura interdicţiei de a părăsi localitatea cu măsura interdicţiei de a nu părăsi România pe durata desfăşurării procesului penal. Nu s-a mulţumit cu atât şi a venit în faţa instanţei cu o altă cerere, şi aceasta fiind admisă.