Mai sunt nouă zile până la recensământul populaţiei, în urma căruia se va stabili câţi locuitori mai are România şi care este numărul exact al celor plecaţi în afară.
Începând cu 20 octombrie, câte un recenzor va bate la fiecare uşă, unde va cere informaţii despre: locatari, relaţiile şi gradele de rudenie dintre aceştia, situaţia locuinţei şi a clădirii (tip, mărime, dotări), precum şi date despre persoanele plecate în străinătate. Amenda pentru cetăţenii care nu vor dori să răspundă la întrebări este de până la 5.000 de lei.
Recensământul se va încheia în 31 octombrie, însă datele finale vor fi publicate abia în 2014.
Dă click pe linkuri pentru a vedea ce informaţii trebuie să completezi la recensământ:
Recensământul populaţiei şi locuinţelor - Persoane
Recensământul populaţiei şi locuinţelor - Persoane plecate în străinătate
Recensământul populaţiei şi locuinţelor - Gospodăria
Recensământul populaţiei şi locuinţelor - Locuinţe
Recensământul populaţiei şi locuinţelor - Spaţiul colectiv de locuit
Pentru prima dată, vecinii, preotul sau primăria vor putea să dea date despre persoanele absente temporar de la domiciliu.
Cei doi organizatori ai recensamântului populaţiei şi locuinţelor României sunt Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI) şi INS. Recensământul va costa 182 milioane lei (din care 53 milioane lei vor fi suportate de INS, iar restul de MAI).
Pentru obţinerea datelor vor lucra peste 100.000 de recenzori, dintre care 10.000 numai în Bucureşti.
Recesământul populaţiei este al treilea de după căderea regimului comunist. Au mai fost în 1992 şi 2002.
În ultimii 20 de ani, populaţia României a scăzut cu peste 1,5 milioane persoane, de la vârful de 23,2 milioane de locuitori atins la începutul lui 1990, potrivit ultimelor date disponibi