Cântăreaţa de muzică populară a reuşit să-i cucerească pe americani cu spectacolul ei de tradiţii româneşti.
Lia Lungu (58 de ani) a plecat din România la începutul anilor '90 şi s-a stabilit în SUA. Deşi era cunoscută în ţară, fiind cântăreaţă în corul Operei Naţionale din Timişoara, a ales să rămână în Statele Unite pentru a-i oferi fiului ei, Tudor, o viaţă mai bună. La Revoluţie, artista a cântat în balconul Operei din Timişoara. În cei 20 de ani scurşi de când a părăsit România, Lia Lungu a reuşit să devină o artistă mai apreciată în străinătate decât acasă. Spectacolul său de ritualuri româneşti, care înfăţişează momente importante precum naştere, nunta şi moartea, a ajuns să fie prezentat pe Broadway şi la Lincoln Center din New York.
„Adevărul": Aţi plecat din România în 1991 şi v-aţi stabilit la New York.
Lia Lungu: Eram la al doilea turneu în America, mai fusesem acolo o dată, în 1975. Când am ajuns la New York, în 1991, am hotărât să rămân acolo, pentru băiatul meu, Tudor. Am vrut să aibă alte perspective. În clipa în care m-am hotărât să rămân, am cântat într-un restaurant românesc o perioadă. M-am adaptat, m-am dus la şcoală în Manhattan ca să învăţ limba engleză, m-am apucat de jurnalism, lucrez în presa româno-americană pentru cel mai vechi ziar din Statele Unite, „Micro Magazin". Şi am făcut ce am ştiut: am cântat peste tot, la petreceri, la nunţi, la botezuri, pentru români, dar şi pentru americani.
Cum este viaţa în America?
Nu e uşor să trăieşti acolo. E o ţară care te verifică. Trebuie să înveţi acel loc din toate punctele de vedere, trebuie să ţi-l însuşeşti. Nu poţi înţelege o lume străină de limba ta şi de dimensiunea ta geografică dacă n-o mănânci pe pâine cel puţin zece ani. Acum, pe lângă muzică, lucrez în învăţământ, predau muzică la o şcoală particulară. Dar eu tot timpul trăiesc în dimensi