Ce poate fi mai rău decât să stai cu mâna întinsă? Mulți americani susțin mișcarea de protest de pe Wall Street scriindu-și ca cerșetorii problemele pe o foaie de hârtie, facând o fotografie și publicând-o pe site-ul acesta. Iată mesajul lor principal:
Noi suntem cei 99%. Noi suntem dați afară din casele noastre. Noi suntem obligați să alegem între a plăti chiria și a cumpăra de mâncare. Ni se refuză servicii medicale de calitate. Suferim din cauza poluării. Muncim ore multe pentru bani puțini, fără drepturi, asta dacă găsim de muncă. Nu primim nimic în timp ce ceilalți 1% primesc totul. Noi suntem cei 99%.
Mesajul “Stay hungry. Stay foolish” este scris pe coperta unei cărți de călătorie pe care o aprecia Steve Jobs si a circulat intens dupa moartea lui Jobs, aratand valoarea unui om care si-a croit un drum in ciuda tuturor dificultatilor. Americanii care își spun oful cu foaia in mana pe acel site nu respectă mesajul “Stay hungry. Stay foolish”. Deși mulți dintre ei au renunțat la facultate ca Steve Jobs și nu mai au bani să își plătească datoriile sau să cumpere mâncare ca tânărul Steve Jobs, nu mai au speranța că pot schimba ceva în viața lor și consideră că trebuie schimbat ceva în lume.
În fața dificultăților financiare Ilie Moromete rămâne ironic, mucalit și mândru. Ultimele lui vorbe sunt “Domnule, eu totdeauna am dus o viață independentă”. Dacă i-ar fi văzut pe americanii cu foi în mână , Ilie Moromete le-ar fi zis o vorbă de duh. În Poiana lui Iocan, Ilie Moromete se simțea 1% față de restul, cei 99%. Problemele care îl macinau de fapt pe Ilie Moromete erau problemele celor 99%. Abia spre finalul vieții Moromete se gândeste că greșise considerând că “lumea era așa cum și-o închipuia el” , că gresise crezand ca “nenorocirile sunt numai ale altora”.
Americanii cu foi întinse în mână s-au întâlnit pe drumul unor cariere, unor afaceri