Când o decizie judecătorească te obligă la plata a peste 160 de milioane de euro, chiar dacă eşti Primăria Capitalei, cauţi disperat soluţii pentru atac.
În cazul Costică Constanda contra municipalitate, disperatul este autoritatea locală, care a fost dată în judecată de omul de afaceri pentru că nu i-a fost aprobată construirea unor blocuri turn în Satul Francez.
Aici apare Evelina, Evelina Oprina, judecătoarea de la Tribunalul Bucureşti care i-a dat câştig de cauză lui Constanda. Imediat după hotărâre, magistratul a devenit ba „draga Evelina” într-o scrisoare spumoasă, publicată de avocatul Primăriei, ba obiectul unei reclamaţii depuse de primarulCapitalei, Sorin Oprescu la CSM şi la Ministerul Justiţiei, cu privire la conduită şi activitate.
Însă cel mai evident fapt care ridică cel puţin un semn de întrebare nu este postat pe un blog sau aruncat într-un sertar de la Registratura CSM, ci scris negru pe alb în Revista Română de Executare Silită. Dezvăluirea, publicată în exclusivitate în ADS, arată că la această revistă lucrează ca redactor-şef Evelina Oprina, consilier ştiinţific este Valeriu Stoica, iar sponsor este avocatul Traian Briciu, ambii apărătorii lui Constanda.
„O imbecilitate!”, spune Briciu. „Nicio problemă!”, spune Consiliul Superior al Magistraturii. Argumentul lor: toţi judecătorii din România scriu în astfel de reviste sau cărţi juridice şi, dacă am urma logica din cazul Oprina, toţi ar fi incompatibili, iar aşa ceva nu se poate!
Ce spun gurile rele? Acest sistem este cel mai sigur transfer de bani.
Poate pentru a spulbera aceste acuzaţii făcute la colţul tribunalului sau poate chiar din motive de defensivă, judecătoarea a depus la CSM, înaintea reclamaţiei lui Oprescu, o cerere de apărare a reputaţiei profesionale.
Singură, Evelina i-a anunţat pe membrii CSM despre situaţia de la