Preţurile de consum au scăzut în septembrie pentru a patra lună consecutiv, pe fondul ieftinirii alimentelor, astfel că inflaţia anuală a coborât la 3,45% şi a intrat în intervalul ţintit de BNR pentru acest an, reiese din datele publicate marţi de INS.
BNR nu a mai atins ţinta de inflaţie din 2006, când rata anuală s-a situat la 4,87%.
Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, declara săptămâna trecută că rata anuală a inflaţiei a coborât sub 4% în septembrie şi a intrat astfel în ţinta BNR. Banca centrală ţinteşte pentru acest an o inflaţie de 2-4%, dar are o prognoză uşor mai ridicată, de 4,6%.
Economistul şef al BNR, Valentin Lazea, afirma în urmă cu două săptămâni că România are şansă istorică de a reduce inflaţia la niveluri de sub 3% în următorii ani, scenariu posibil dacă politica monetară a băncii centrale va fi sprijinită "în mod ferm" de politicile fiscale şi salariale, potrivit Mediafax.
Faţă de luna august, preţurile din septembrie au fost cu 0,21% mai mici, în condiţiile în care alimentele s-au ieftinit cu 1,18%, în timp ce preţurile la mărfurile nealimentare au urcat cu 0,2%, iar cele la servicii cu 0,56%.
În categoria mărfurilor alimentare, cea mai mare reducere de preţuri a fost raportată la cartofi, de 35%, dar şi la legume şi conserve de legume, care s-au ieftinit cu 13%.
Alte reduceri importante au mai avut loc la fructe proaspete, cu 5,7%, dar şi la alte legume şi conserve de legume, unde preţurile au coborât cu 5,5%.
La polul opus, o creştere importantă de preţuri a avut loc la ouă, care s-au scumpit cu 5% faţă de luna precedentă.
În ceea ce priveşte mărfurile nealimentare, s-a raportat o majorare cu 1,07% la combustibili, pentru restul produselor preţurile rămânând aproape neschimbate.
Serviciile s-au scumpit în principal pentru trans