17 state europene fac parte din zona euro şi până acum 16 au votat pentru extinderea Fondului de Stabilitate, fondul care permite salvarea statelor afectate de criza datoriilor suverane. A mai rămas Slovacia. Parlamentul slovac se reuneşte marţi, 11 octombrie, pentru a dezbate şi vota suplimentarea Fondului, dar restul Uniunii se uită cu îngrijorare către Bratislava, temându-se pentru viitorul monedei euro. Ar însemna refuzul Slovaciei sfârşitul uniunii monetare? RFI răspunde la principalele întrebări.
1. Un vot negativ ar pune capăt Fondului de Salvare?
Nu. Fondul de Stabilitate a fost instituit în iunie 2010, pentru a ajuta statele în dificultate din cauza datoriei suverane. El cuprinde garanţii de stat în valoare de 440 de miliarde de euro şi ar funcţiona în continuare în forma aceasta. Programele convenite cu Irlanda şi Portugalia ar fi duse la bun sfârşit, chiar şi primul pachet de asistenţă pentru Grecia din 2010 ar merge până la capăt.
2. Ce s-ar întâmpla cu reforma Fondului de Stabilitate?
Amendarea acestui mecanism, mai precis creşterea garanţiilor la 780 de miliarde de euro, ar fi momentan blocată. O asemenea decizie trebuie luată prin consens, conform Tratatelor europene în vigoare. Este însă posibil ca Slovacia să organizeze şi un al doilea vot, după modelul Irlandei, când iniţial a respins, apoi a aprobat totuşi Tratatul de la Lisabona. Aşa încât reforma ar putea avea loc mai târziu.
3. Ce alte urmări ar avea un „NU” la Bratislava?
Creşterea garanţiilor din Fondul de Salvare a fost gândită pentru a calma pieţele financiare, sumele prezente fiind considerate prea mici. Dacă o altă ţară ar avea nevoie de asistenţă financiară, pentru a ieşi din criza datoriilor, atunci Fondul ar fi, în varianta lui actuală, cvasi inutil. Deci un posibil vot negativ al Slovaciei ar putea provoca noi turbulenţe la bursele