Sistemul bancar din Grecia a început să dea semne de şubrezire după ce statul elen a intervenit pentru prima dată să salveze de la faliment o bancă prin intermediul unui fond de urgenţă al băncii centrale, ceea ce a dus practic la naţionalizarea instituţiei de credit, scrie BBC News.
Măsura a trimis unde de şoc pe bursa de la Atena, unde acţiunile băncilor elene au scăzut abrupt. Titlurile National Bank of Greece au picat luni cu până la 13,3%, iar cele ale Piraeus au scăzut cu 22,37%. Acţiunile Alpha Bank au coborât cu aproape 13%, în timp ce titlurile EFG Eurobank au pierdut 4,9% din valoare. Scăderile se adaugă declinurilor extrem de puternice înregistrate de acţiunile băncilor elene de la începutul anului, ceea ce complică situaţia instituţiilor de credit, care nu se mai pot finanţa de pe pieţe şi sunt puternic dependente de fondurile puse la dispoziţie de banca centrală şi de BCE.
Investitorii fug de acţiunile băncilor elene de teamă că acestea vor fi aduse în pragul colapsului de pierderile cauzate de expunerea foarte ridicată pe care o au la datoriile Greciei. Liderii europeni au inclus în noul plan de salvare a Greciei, stabilit în această vară, o contribuţie de 21% a creditorilor privaţi. Tot mai multe voci însă apreciază că această contribuţie va fi mult mai mare, probabil de 60%. Băncile elene se confruntă însă şi cu retrageri masive de depozite de către clienţi.
Banca salvată, Proton Bank, va fi spartă în două bucăţi după ce foştii manageri au fost acuzaţi de spălare de bani.
O "bancă bună" numită Noua Proton Bank va prelua depozitele clienţilor privaţi şi ale guvernului şi activele sigure ale băncii. Restul afacerilor vor fi lichidate, iar veniturile astfel obţinute vor fi folosite pentru a plăti terţele părţi.
"Banca bună este bine capitalizată, cu o rată de adecvare a capitalului peste limita minimă cerută. B