După două luni de creştere mai modestă, exporturile au înregistrat în august un salt notabil de 24,1% faţă de august 2010, la 14,69 mld. lei (3,46 miliarde de euro), amânând temerea căderii bruşte a exporturilor pe fondul turbulenţelor de pe pieţele externe lucru ce obligă la revizuirea prognozelor de creştere economică.
Creşterea din august poate fi pusă şi pe seama companiei Dacia Renault care în august nu şi-a mai stopat producţia pentru perioada tradiţională de vacanţă, în condiţiile în care exporturile de maşini şi echipamente de transport reprezintă 40% din total.
"Este o veste foarte bună care oferă perspective de creştere şi pentru luna septembrie", comentează Nicolaie Chideşciuc, economist-şef al ING Bank.
Este o veste cu atât mai bună cu cât comerţul cu ţările UE a continuat să crească la 27,9% faţă de media de creştere în august 2011 faţă de august 2010 de 24,1%, în vreme ce exporturile extracomunitare au încetinit în august la 16,8% (în euro), faţă de 26% în iunie.
Datele comunicate ieri de Institutul Naţional de Statistică (INS) reprezintă încă un rezultat bun după cel anunţat de aceeaşi instituţie, anume că producţia industrială - un indicator fundamental pentru economie - a continuat să crească în august într-un ritm superior celui din iunie şi iulie. În august producţia industrială a urcat cu 7,4% comparativ cu aceeaşi lună de anul trecut ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, după ce în iunie şi iulie creşterile au fost de 3,2% şi, respectiv, 5%.
Potrivit datelor INS, pe primele opt luni ale anului exporturile României au însumat 29,2 miliarde de euro, de ramarcat fiind şi o creştere a importurilor care în august au crescut peste exporturi (Ă26%), atingând 35,4 mld. euro în primele opt luni ale anului.
Deficitul a ajuns după primele opt luni la 6,15 mld. euro, uş