Foto: John Gress / REUTERS Suplimentele cu vitamine ar putea fi inutile pentru majoritatea oamenilor, iar unele dintre acestea pot implica riscuri mortale pentru femeile în vârstă, potrivit unui studiu apărut în Archives of Internal Medecine, o publicaţie a Asociaţiei medicale americane, transmite AFP.
Suplimentele cu fier se numără printre cele care provoacă cea mai mare îngrijorare în rândul cercetătorilor, în schimb cele pe bază de calciu sunt asociate cu o scădere a riscului de mortalitate, potrivit acestui studiu.
"Am descoperit mai multe suplimente cu vitamine sau minerale frecvent utilizate, precum produsele multivitaminice, cele cu vitamina B6, acid folic, fier, magneziu, zinc şi cupru, care sunt asociate cu riscurile cele mai ridicate de mortalitate", spun autorii acestui studiu, o echipă de medici americani şi finlandezi.
Studiul a fost realizat pe baza unor date furnizate de o cercetare efectuată în Iowa (centrul SUA), pentru care s-au folosit chestionare completate de 38.772 de femei, cu vârsta medie de 62 de ani. Ele au oferit informaţii despre consumul de suplimente cu vitamine în 1986, 1997 şi 2004.
Noul studiu a stabilit că fierul este "puternic" asociat cu creşterea riscului de mortalitate, în funcţie de dozele ingerate. Autorii notează, totuşi, că nu au fost în măsură să determine dacă motivele care le-au determinat pe voluntare să ia suplimente cu fier pot explica această rată de mortalitate atât de ridicată. Cercetătorii au spus că sunt necesare mai multe studii pentru a explica această asociere.
În schimb, calciul este asociat cu o scădere a ratei de mortalitate.
Descoperirile vin în sprijinul "convingerii că anumite suplimente antioxidante, precum cele cu vitamina E, vitamina A sau betacaroten pot fi periculoase", au scris autorii studiului, care nu recomandă consumul preventiv de astfel de suplimente cu vit