Prima ediţie a ”Zilei Recoltei” din Apahida a înscris această comunitate pe lista comunelor europene care îi omagiază, în acest fel, pe cei care muncesc cinstit şi cu hărnicie. De multe secole, din zorii Evului Mediu, de când călugării au construit Podul Abaţiei peste Someşul Mic, locuitorii Apahidei au fost cunoscuţi pentru vrednicia lor. Documentele din arhive arată clar că membrii comunităţii au avut dintotdeauna o cultură a muncii bazată pe valorile europene, cum ar fi disciplina, rigoarea şi inteligenţa, în opoziţie cu ”valorile” levantine, adică lenea, şmecheria şi tentaţia de a evita lucrul greu. Tocmai de aceea, legumele de Apahida sunt cunoscute pentru calitatea lor aparte în toată regiunea. Însă era şi momentul ca oamenii din comunitate să primească aprecieri oficiale, care să certifice munca lor de calitate. Ziua Recoltei, care, de acum înainte, va fi serbată în fiecare an, este o asemenea recunoaştere. Şi, de fapt, este şi o întoarcere la tradiţiile strămoşilor noştri, care marcau prin astfel de evenimente, încheierea anului agricol. Romanii, la fel ca şi locuitorii comunităţilor medievale, aveau asemenea sărbători, care merită să fie celebrate.
De Claudiu Pădurean Prima ediţie a ”Zilei Recoltei” din Apahida a înscris această comunitate pe lista comunelor europene care îi omagiază, în acest fel, pe cei care muncesc cinstit şi cu hărnicie. De multe secole, din zorii Evului Mediu, de când călugării au construit Podul Abaţiei peste Someşul Mic, locuitorii Apahidei au fost cunoscuţi pentru vrednicia lor. Documentele din arhive arată clar că membrii comunităţii au avut dintotdeauna o cultură a muncii bazată pe valorile europene, cum ar fi disciplina, rigoarea şi inteligenţa, în opoziţie cu ”valorile” levantine, adică lenea, şmecheria şi tentaţia de a evita lucrul greu. Tocmai de aceea, legumele de Apahida sunt cunoscute pentru calitatea lor aparte în toat