Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Horatius Dumbrava, a propus, marti, plenului CSM ca magistratii care au suferit o condamnare pentru fapte de coruptie sau legata de exercitarea functiei de judecator sau procuror sau magistratii care au fost exclusi din profesie pe motive disciplinare sa nu mai beneficieze de pensia de serviciu, ci sa primeasca o pensie obisnuita. "Necesitatea unei astfel de masuri vine dintr-o realitate. Avem situatii stranii de-a dreptul in care magistrati condamnati definitiv pentru infractiuni de coruptie sunt inchisi acum sau isi executa pedeapsa si ei primesc o pensie de serviciu. Masura pe care am propus-o este un act de demnitate pentru sistemul de justitie", a declarat Horatius Dumbrava pentru HotNews.ro.
Horatius Dumbrava sustine, in nota prezentata marti plenului CSM, ca magistratii acuzati de diverse infractiuni si care se pensioneaza brusc sau iau aceasta decizie in timpul unei cercetari disciplinare, beneficiaza de o pensie de serviciu chiar daca sunt condamnati definitiv sau exclusi din profesie. Dumbrava sustine ca acest lucru afecteaza integritatea si imaginea Justitiei, precum si a celorlalti magistrati care isi indeplinesc onest serviciul.
In plus, Horatius Dumbrava propune ca partea din pensia de serviciu incasata pana la condamnarea definitiva sau aplicarea sanctiunii excluderii din magistratura sa fie recuperata.
Daca aceasta masura ar deveni act legislativ, magistratii care cad sub incidenta legii nu ar mai primi pensia speciala de serviciu si ar urma sa primeasca doar pensia de stat, pentru care au contribuit din salariu.
Presedintele CSM sustine introducerea unui nou articol in Legea nr. 303/2004, respectiv art. 832, cu urmatorul cuprins:
''(1) Nu beneficiaza de pensia prevazuta de art. 82 sau de art. 831 judecatorii si procurorii care, ulterior eliber