* aceasta este tema cărţii publicate de profesoara de istorie Adriana Dumitrescu
"Aspecte ale propagandei antisemite în România (1866 - 1944)", cartea profesoarei Adriana Dumitrescu, director la Şcoala "C. S. Aldea", a apărut de curând la editura "Nico" din Târgu-Mureş. Volumul aduce în atenţia cititorilor elemente legate de predarea Holocaustului în şcoli, dar şi de cercetarea acestui fenomen, probleme studiate de autoare cu prilejul întocmirii lucrării pentru obţinerea gradului didactic I, intitulată "Propaganda antisemită în România (1866 - 1944)".
"În esenţă, consider că particularitatea studierii şi predării Holocaustului, în raport cu alte teme de istorie contemporană, este dată de contextualizare şi de perspectivele multidimensionale ale abordării. Holocaustul nu poate fi izolat de istoria multiseculară a poporului evreu, are o dimensiune temporală liniară, cu accente de unicitate. Acum, dintr-un păienjeniş de viziuni, opinii şi teorii, Holocaustul intră în cotidian pe căi diverse: internet, cinematografie, presă, conferinţe, simpozioane, publicaţii de specialitate şi beletristică, emisiuni de televiziune, comemorări etc., iar o cale aparte de cunoaştere este predarea în şcoli", a spus profesoara Adriana Dumitrescu.
Autoarea a dorit ca volumul să constituie un omagiu adus lui Sepi Shay-El, nepotul preşedintelui comunităţii sefarde din Bucureşti în perioada interbelică. Sepi Shay-El s-a născut în 1925, în Bucureşti, şi a trecut la cele veşnice în anul 2011, în Israel, iar unul dintre capitolele cărţii este constituit din mărturiile sale. De asemenea, a dorit să mulţumească scriitorului Nicolae Băciuţ, pentru sprijinul acordat la editarea cărţii. * aceasta este tema cărţii publicate de profesoara de istorie Adriana Dumitrescu
"Aspecte ale propagandei antisemite în România (1866 - 1944)", cartea profesoarei Adriana Dumi