Direcţia de Sănătate Publică are la dispoziţie aproximativ o lună de zilepentru a desfăşura campania de vaccinare a populaţiei . Însă, deşi cu banii în cont, DSP nu poate achiziţiona dozele de vaccin. Instituţia poate cumpăra vaccinurile prin licitaţie sau prin achiziţie directă însă niciuna nu poate fi pusă în aplicare imediat. Iar asta în ciuda valului de afecţiuni respiratorii cu care s-au confruntat medicii din Botoşani în ultimele zile.
Campania de vaccinare a populaţiei are ca termen de finalizare data de 7 noiembrie însă, până în acest moment, Direcţia de Sănătate Publică nu ştie cum să intre în posesia vaccinurilor: prin licitaţie, care ar dura chiar şi peste 20 de zile sau prin achiziţie directă , însă Institutul Cantacuzino, care are preţurile cele mai mici, nu şi- a stabilit încă un tarif al vaccinului.
" Cred că vom apela la metoda achiziţiei directe pentru că e mai rapid şi suma ne permite, însă până nu stabileşte Cantacuzino un preţ, noi nu avem cum să cumpărăm. Prin licitaţie e posibil să aşteptă pînă la sfârşitul lunii octombrie. E adevărat că trebuie să finalizăm campania de vaccinare până în 7 noiembrie, dar sperăm la un preţ bun. Institutul a avut , în fiecare an, preţurile cele mai mici" a precizat directorul economic al DSP Botoşani, Teodor Ferariu.
Suma pusă la dispoziţie de Ministerul Sănătăţii este de 70.000 de lei şi presupune imunizarea a 25% din populaţie adică a categoriilor de risc, respectv copiii, bătrânii şi cadrele medicale care au contact direct cu bolnavii. Botoşănenii pot cumpăra un vaccin antigripal şi din farmacii cu sume cuprinse între 12 şi 30 de lei.