Toate locuinţele din România valorează 100 miliarde euro, potrivit PAID.
Pierderile pe care le-ar provoca în sectorul rezidenţial un cutremur similar celui din martie 1977 ar putea ajunge la 4,8 miliarde de euro, în condiţiile în care valoarea totală a locuinţelor la nivel naţional este estimată la 105,6 miliarde de euro, potrivit unor studii citate de PAID. „Expunerea rezidenţială totală în România este estimată la 105,6 miliarde de euro, din care valoarea locuinţelor din mediul urban depăşeşte 60 miliarde de euro. Valoarea expunerii rezidenţiale în Bucureşti este estimată la peste 12 miliarde de euro. Potrivit ultimelor studii realizate de experţi internaţionali, pierderea modelată în sectorul rezidenţial, în cazul unui eveniment similar celui din 1977, se ridică la 4,8 miliarde euro la nivel naţional", a declarat luni directorul general al PAID, Marius Bulugea, prezent la Forumul Internaţional al Riscurilor Catastrofale, organizat de XPRIMM.
Datele Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) arată că, la 6 octombrie, numărul poliţelor obilgatorii în vigoare se ridica la 789.096 de contracte, cu un ritm mediu de subscriere diminuat semnificativ după data de 4 august. Proprietarii de imobile sunt obligaţi să încheie o poliţă de asigurare, prima fiind diferenţiată în funcţie de tipul de locuinţă (A sau B), între 10 şi 20 de euro. Valoarea asigurată a unei locuinţe este situată între 10.000 şi 20.000 de euro.
„Un număr de 479.378 de poliţe au fost încheiate pentru locuinţe din categoria A, iar diferenţa de 309.718 revine celor din grupa B", a spus Bulugea. El a amintit că, pentru protecţia optimă a portofoliului, PAID beneficiază de un program de reasigurare de tip excedent de daună, care acoperă portofoliul societăţii pentru o valoare de 300 milioane euro; suma fiind mai mult decât acoperitoare pentru poliţele valabile gestionate