La Bruxelles s-au întâlnit, ieri, mai multe delegații de înalţi funcţionari pe probleme de imigraţie și azil pentru a discuta despre viitorului Sistem european comun de azil.
România a fost apreciată pentru că a anticipat, de pildă, schimbarea rutelor de migrație ilegală, dar și pentru că a evitat unele situații de criză, înființând un centru de primire străini la Giurgiu. Chestorul principal de poliţie dr. Nelu Pop, director general al Oficiului Român pentru Imigrări a explicat, pentru EVZ, că a luat decizia înființării acestui centru pentru că, în acest an, în România, numărul solicitanților de azil a fost în creștere, cei mai mulți fiind persoane din Africa de Nord.
„Sunt probleme în Nordul Africii, în Grecia, iar noi ne ne așteptam la schimbarea rutelor de migrație și de aceea am înființat centrul de la Giurgiu. Am avut întâlniri cu partea bulgară și greacă, pentru a face un acord trilateral România, Bulgaria-Grecia, pentru că o zonă de migrație ilegală este spre occident, una din rute fiind Grecia-Bulgaria-Macedonia-Serbia-România, iar o altă rută este prin Albania”, a mai precizat, chestorul dr Nelu Pop.
Așadar, Franța și Comisia Europeană au apreciat inițiativele României, considerând intervenția delegației române a fi un exemplu de aliniere la acquis-ul existent în domeniul azilului.
La aceste lucrări ale Comitetului Strategic privind Imigraţia, Frontierele şi Azilul (SCIFA) din cadrul Consiliului UE s-au purtat discuții pentru gestionarea viitorului Sistem european comun de azil (SECA 2012) și despre stadiul implementării Planului de acţiune elen privind managementul migraţiei şi reforma azilului, sub mandatul Biroului European de Sprijin în domeniul Azilului (BESA).