Asociatia Romana a Bancilor (ARB) a trimis la Banca Nationala a Romaniei 60 de propuneri cu privire la noul regulement de creditare a persoanelor fizice, din care BNR a acceptat 33 de recomandari la nivel tehnic, decizia finala urmand a fi luata la intalnirea Consiliul de Administratie al bancii centrale, a precizat Radu Ghetea, presedintele ARB.
„Intre comunicatea bancara si BNR nu pot exista intotdeauna puncte de vedere care sa mearga in aceeasi directie. Bancile comerciale desfasoara o activitate care are ca scop ca final profitul, in timp ce o banca centrala are alte principii, printre care supravegherea din punct de vedere prudential a activitatii institutiilor de credit. Noi vrem sa gasim explicatii impreuna. O sa apara un regulament privind creditarea persoanelor fizice in care sper sa fie cuprinse si o serie din propunerile noastre”, a declarat Ghetea.
Acesta a spus ca in urma discutiilor purtate cu reprezentantii BNR se indica faptul ca exista o deschidere din partea bancii centrale pentru a nu opera modificari in ceea ce priveste creditele ipotecare si imobiliare.
Potrivit formei initiale a proiectului de regulament, clientii care doresc un credit imobiliar in lei trebuie sa aduca un avans de 15%, de 30% la imprumuturile in euro si de 40% in cazul finantarilor in alte monede straine.
„ARB nu doreste ca creditarea ipotecare sa fie afectata. Noi nu am vorbit cu BNR despre avans, cat de mare sau cat de mic sa fie, insa avem sustinerea ca vom pastra creditele in normele actuale”, a completat presedintele ARB.
Ghetea a aratat ca BNR, Ministerul Finantelor Publice (MFP) si ARB au ajuns la o intelegere privind modul de tratare a provizioanelor odata cu trecerea la standardele internationale de raportare financiara (IFRS), de la 1 ianuarie 2012, atat din punct de vedere fiscal, cat si prudential.
Conform raportului de stabil