Unul dintre punctele de atracţie ale acestei ediţii a FNT îl constituie, fără îndoială, prezenţa, sub genericul FOCUS, a patru spectacole ce poartă semnătura regizorului Andrei Şerban: trei producţii autohtone şi una ”de import”.
Cunoscut pe marile scene ale lumii, distins cu numeroase premii teatrale atât în ţară cât şi peste hotare, profesor şi director artistic al Hammerstein Center for Theater Studies la Columbia University din New York, Andrei Şerban va oferi în curând iubitorilor de teatru Cehoviziunile sale.
Arta de a dezvălui universul interior al omului până în cele mai mici detalii ale trăirilor sale, artă pe care Cehov o stâpânea atât de bine, reprezintă pentru Andrei Şerban un model şi o sursă inepuizabilă de inspiraţie: Livada de vişini, Pescăruşul, Trei surori, Ivanov, Unchiul Vanea rămân montări de referinţă în cariera sa.
Spectacolul Trei surori (cu care Andrei Şerban şi-a făcut debutul pe o scenă din Ungaria), caracterizat de Robert Alföldi, directorul Teatrului Naţional din Budapesta şi interpretul rolului Verşinin, drept ”fastuos”, va deschide festivalul, vineri, 28 octombrie şi va putea fi văzut şi sâmbătă, 29 octombrie.
Următoarea viziune cehoviană a lui Andrei Şerban, pe care spectatorii o vor putea împărtăşi duminică, 30 octombrie şi luni, 31 octombrie, este Unchiul Vanea, producţie a Teatrului Maghiar de Stat din Cluj, recompensată cu Premiul Uniunii Teatrale din România (UNITER) 2007 pentru Cel mai bun spectacol, Cea mai bună regie şi Cel mai bun actor în rol principal (András Hatházi), precum şi cu Premiul criticilor de teatru din Ungaria, unde a întreprins un turneu triumfal, pentru Cel mai bun spectacol al stagiunii 2007-2008. Un spectacol despre care Andrei Şerban ne prevenea că, atunci când îl privim, trebuie să ne eliberăm de toate clişeele noastre de interpretare!
Va urma, marţi, 1 noiembrie şi m