Firmele iesene au avut de platit in primele noua luni ale anului amenzi de 700.000 lei aplicate de Fisc in urma controalelor efectuate de Inspectia fiscala. Pana la sfarsitul lui septembrie au fost facute 2.082 controale la agentii economici, care s-au soldat, pe langa amenzi, si cu 45 sesizari penale pentru un prejudiciu de peste 31 milioane lei. Sesizarile penale au vizat stopajul la sursa, inregistrarea de facturi fisctive sau de la firme "fantoma", neinregistrarea TVA si sustragerea de la verificarile financiare si fiscale. "Firmele controlate au fost selectate pe baza unor analize de risc, pe baza informatiilor detinute in bazele de date ale administratiilor financiare. Pe langa alte criterii luate in calcul, au fost vizate societatile care desfasoara tranzactii cu firme inactive, cele care inregistreaza debite restante fata de stat, au cifra de afaceri mare. De asemenea, controalele s-au facut si in functie de informatiile comunicate de Garda Financiara sau alte institutii ale statului sau ca urmare a unor sesizari", a declarat Maria Taran, purtatorul de cuvant al Directiei Generale a Finantelor Publice (DGFP) Iasi.
In cadrul verificarilor efectuate au fost aplicate 176 amenzi contraventionale in suma de 695 mii lei si s-au constatat diferente de impozite de 73,7 milioane lei. Din aceasta suma, 55,8 milioane constituie diferenta efectiva de impozite, 13,8 milioane este TVA fara drept de rambursare si 17,9 milioane sunt accesoriile, constand in dobanzi si penalitati. La persoanele fizice au fost facute 494 controale, sumele suplimentare atrase la bugetul general consolidat al statului fiind de 3,1 milioane lei.
Firmele iesene au avut de platit in primele noua luni ale anului amenzi de 700.000 lei aplicate de Fisc in urma controalelor efectuate de Inspectia fiscala. Pana la sfarsitul lui septembrie au fost facute 2.082 controale l