Pe malul râului Nera au fost defrişate ilegal câteva hectare, însă autorii nu au fost încă prinşi. Organizaţiile neguvernamentale de mediu trag tot mai des semnale de alarmă vizavi de tăierile masive de lemn care au loc atât în rezervaţiile naturale din Serbia, cât şi în cele din România.
Organizatiile de mediu trag semnale de alarma vis-à-vis de defrisarile de pe malul Nerei inca de acum o luna, fara ca autoritatile de mediu sa reactioneze. Amploarea lor insa, i-a socat chiar si pe sarbi, ale caror televiziuni au inceput sa vorbeasca despre dezastrul ecologic, a carui amploare este mai mare in Romania decat in tara vecina.
Click aici, ca sa vezi imaginile cu dezastrul ecologic!
„Potrivit informaţiilor furnizate de colegii noştri de la ONG-urile din Serbia, în ultimul timp au avut loc, pe malul sârbesc a râului Nera, în zona localităţii Kusic, de pe teritoriul comunei Bela Crkva (Biserica Albă), tăieri masive de arbori specifici luncii acestui râu, cum ar fi plopul sau salcia. Arborii sunt, însă, o componentă importantă a ecosistemului transfrontalier comun aferent râului Nera, plasat pe teritoriul României şi Serbiei, care găzduieşte habitatul a numeroase specii de păsări. Acum, viaţa lor este pusă în pericol”, a explicat Doina Mărgineanu, consilierul pentru relaţii publice al GEC Nera.
Alături de colegii lor din Serbia, ONG-urile fac apel la autorităţi să declanşeze o anchetă foarte serioasă. Asta mai ales că surse din zona de frontieră susţin că defrişările s-ar fi întins inclusiv pe teritoriul judeţului Caraş-Severin, iar lemnul ar ajunge la beneficiari din Serbia. De altfel, poliţia de frontieră a intrat deja pe fir şi cercetează acest aspect.
„Precizez că distanţa de la malul Nerei, care coincide cu linia de frontieră până la perimetrul de vegetaţie defrişat, este de aproximativ 200 de metri. Menţionez că dorim să sprij