De mai bine de doua luni si jumatate, in Romania a fost infiintat prin hotarare de Guvern un centru national de raspuns la incidente informatice, CERT-RO, o structura care ar trebui sa lege in principal sistemele informatice publice si sa reactioneze in cazul unui atac cibernetic. Este o Politie a Internetului? Nu chiar, sustine Dan Tofan, directorul tehnic al CERT-RO, care spune ca centrul va asigura insa suportul tehnic pentru Politie in cazul unor anchete penale legate de incidente informatice, iar in restul cazurilor ar putea solicita impreuna cu furnizorii de internet oprirea unor site-uri generatoare de phishing, spre exemplu.
CERT-RO - centrul national de raspuns la incidente de securitate cibernetica - ar trebui sa fie o structura care sa dispuna de capacitatea necesara pentru prevenirea, analiza, identificarea si reactia la incidentele cibernetice, conform datelor de pe site-ul propriu. Centrul a fost infiintat in luna iulie din acest an prin Hotarare de Guvern (HG 494/2011), este in coordonarea ministerului Comunicatiilor si reprezinta un punct national de contact cu structurile de tip similar, in conditiile in care si alte state UE au astfel de structuri nationale.
"Toate serviciile pe care CERT-RO le va oferi se vor baza pe colaborarea cu alte structuri CERT din UE cu care avem deja o stransa colaborare si cu comunitatile de tip CERT din Romania. In prezent avem doar doua unitati de tip CERT la noi in tara: una este RoEduNet in subordinea Ministerului Educatiei, care se ocupa de reteua lor de cercetare si dezvoltare destinata universitatilor, si mai avem un CERT la STS (Serviciul de Telecomunicatii Speciale). Ca CERT national, noi incurajam ca orice institutie publica si companie privata sa-si infiinteze astfel de centre de tip CERT cu care noi sa putem dezvolta ulterior colaborari", a declarat marti Dan Tofan, director tehnic al C