Impozitarea pensiilor nu a fost un subiect de discuţie în cadrul Guvernului, a declarat, marţi, ministrul Muncii, Sulfina Barbu.
Eugen Rădulescu, director în cadrul Băncii Naţionale a României, a declarat, joi seară, la o emisiune televizată, că toate pensiile ar trebui impozitate în România, inclusiv cele sub 1.000 de lei, în condiţiile în care deficitul sistemului de pensii este uriaş.
"Deficitul fondului de pensii este de trei miliarde de euro. Cu deficitul fondului de pensii am putea face 400 de kilometri de autostradă pe an. Sunt convins că sute de mii de persoane sunt pensionate fraudulos", a spus Rădulescu.
El a propus, de asemenea, scăderea numărului angajaţilor la stat cu 30%.
Anterior, el susţinuse că impozitarea pensiilor ar reprezenta o decizie raţională economic, chiar dacă este nepopulară.
Şi Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal, a declarat, în presă, că toate cheltuielile sociale, mai ales salariile şi pensiile, trebuie abordate foarte prudent, el susţinând că deşi sunt legi pentru majorarea pensiilor, posibilitatea ca autorităţile să facă acest lucru este pus sub semnul întrebării.
La rândul său, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, susţinuse că numărul de contribuabili trebuie să fie mai mare decât al celor care beneficiază de impozitele plătite, dar în prezent sunt doar puţin peste patru milioane de angajaţi.
În plus, el consideră că această situaţie nu va putea fi rezolvată prin măsuri simple, cum ar fi reducerea CAS, ci este nevoie de politici structurale care să stimuleze munca, dar şi de fonduri de pensii funcţionale.
"Nu avem fonduri de pensii funcţionale. Probabil că acest mesaj trebuie repetat oricât de dureros ar fi", a mai spus Isărescu.
Toate aceste declaraţii au generat reacţii din partea sindicatelor. CNS "Cartel Alfa" şi-a exprimat nemulţumirea faţă de aceste afirmaţii publice