Preşedintele Băncii Centrale Europene Jean-Claude Trichet avertizează că problema datoriilor din zona euro a devenit una sistemică, că riscurile pentru economie cresc rapid, iar băncile au intrat în zona de pericol şi au nevoie de recapitalizare.
Avertismentele vin după ce liderii europeni au amânat un summit important în găsirea unei strategii de luptă contra crizei în condiţiile în care Germania face presiuni, în spatele scenei, pentru un default "greu" al Greciei care ar putea aduce băncilor şi fondurilor de pensii pierderi de peste 60%, cu mult mai mari decât cele de 21% stabilite iniţial în această vară.
"În ultimele trei săptămâni, situaţia a fost foarte problematică. Criza este sistemică şi trebuie abordată decisiv. Interconectivitatea crescută din sistemul financiar al UE a dus la creşterea riscului de contaminare, ceea ce pune în pericol stabilitatea financiară din UE şi afectează economia din Europa şi alte regiuni", a declarat Trichet în faţa Comisiei pentru afaceri economice şi monetare a Parlamentului European, potrivit agenţiei Thomson Reuters.
Trichet, care prezidează Consiliul european pentru riscuri sistemice, organismul care supraveghează stabilitatea financiară în Europa, apreciază că fondul de bailout al zonei euro, FESF, ar trebui făcut cât mai flexibil posibil, dar fără a implica finanţare de la BCE.
Oficialul a cerut guvernelor şi autorităţilor europene să acţioneze coordonat pentru a combate criza, subliniind că întârzierile sunt dezastruoase.
Trichet a mai cerut o decizie limpede privind recapitalizarea băncilor, adăugând că nu este timp de pierdut.
"Sectorul bancar european are nevoie de recapitalizare. Trebuie luate decizii, şi foarte rapid", a mai spus Trichet.
Insistenţele Germaniei riscă să provoace o reacţie în lanţ în Europa de Sud dacă liderii europeni nu stabilesc mai întâ