Noul Cod civil, intrat în vigoare de la 1 octombrie, este o operă legislativă de mare anvergură, care răspunde nevoii de modernitate, dar aplicarea va necesita întoarcerea legiuitorului la masa legiferării atât pentru revizuirea normelor, cât şi pentru redefinirea şi corelarea unor concepte, au declarat avocaţii firmei Ţuca Zbârcea & Asociaţii (TZA), în cadrul conferinţei "Noutăţile introduse prin Codul civil - Influenţa asupra mediului de afaceri", organizată de TZA şi Mediafax.
"De acord cu toate aplauzele care au însoţit intrarea în vigoare a noului Cod civil. Este o muncă extrem de laborioasă şi o operă legislativă de mare anvergură. Cu toate acestea, aplicarea acestui nou cod va presupune înainte de orice nevoia legiuitorului de a se întoarce la masa legiferării. Există în primul rând norme ale Codului civil care se cer revizuite sau puse în armonie unele cu altele. În alte cuvinte, noul Cod civil trebuie revizuit. Sunt instituţii sau principii care trebuie revizuite. Este nevoie de o mai mare consecvenţă terminologică. Sunt necesare redefinirile unor concepte esenţiale şi redefinirea raportului dintre noţiunile de vinovăţie, intenţie şi culpă", a afirmat Florentin Ţuca, managing partner al TZA, în cadrul conferinţei.
Ţuca se aşteaptă ca noul Cod civil să aducă, cel puţin în primă fază, mai multe dosare pe rolul instanţelor judecătoreşti atât din cauza plusului de reglementare, cât şi a sporirii atribuţiilor în anumite materii de drept.
"Înainte de orice este vorba de plusul de reglementare. Am plecat de la 1.400 de articole în vechiul Cod civil la 2.600 de articole. Înseamnă 1.200 de norme în plus, 1.200 de noi reguli care transferă nişte raporturi din domeniul social în cel juridic. O asemenea îmbogăţire a sistemului juridic va genera un plus de cauze pe rol. (...) Va trebui să recunoaştem că dacă azi redactarea unei hotăr