România va fi una din ţările care va avea de câştigat cel mai mult la capitolul plăți directe, după ţările baltice, din reforma Politicii Agricole Comune (PAC)aprobată şi prezentată astăzi de Comisia Europeană la Bruxelles.
Plățile directe sunt o parte importantă a PAC, reprezentând plăţi efectuate direct către fermieri pentru sprijinirea veniturilor lor - și care constituiau, când au fost introduse pe scară largă în 1992, o compensare pentru fermieri în fața preţurilor de vânzare mai mici pe care le primeau pe piaţă pentru produsele lor.
În 2013, România va primi 1.09 miliarde de euro plăţi directe, iar la sfârşitul lui 2019 - adică la finalul implementării noii politici agricole comune - va ajunge să primească 1.94 de miliarde de euro, potrivit estimărilor Comisiei Europene.
Acestea sunt însă doar datele conform propunerii Comisiei Europene, ele urmând să fie ajustate în Parlamentntul European şi prin negocierile cu statele membre care trebuie să aprobe reforma PAC.
Malta, Olanda, Belgia şi Grecia sunt printre statele membre care vor pierde cel mai mult odată cu noua reformă. Germania, la fel ca și franța, va pierde, prin modificarea criteriilor de acordare a plăților directe, între 2013 și 2020, aproximativ 3-4%. Italia estimează o pierdere de 2 miliarde de euro pe întreaga perioadă, conform unor surse europene.