Persoanele care participă la jocuri de noroc utilizând platforme online pot face închisoare de la 6 luni la 2 ani din cauza legislaţiei ambigue
Românii care participă la jocuri de noroc utilizând platforme online riscă să facă închisoare de la 6 luni la 2 ani din cauza legislaţiei ambigue existente în domeniul jocurilor de noroc online.
Deşi legislaţia din România permite organizarea tuturor tipurilor de jocuri de noroc online, în prezent nu există nicio firmă autorizată local să deruleze astfel de operaţiuni. Astfel, potrivit estimărilor jucătorilor din domeniu, circa 450.000 de români pariază online şi riscă amenzi sau închisoare până la 2 ani.
"Până în 2009 legislaţia românească existentă nu conţinea reglementări cu privire la jocurile online. În 2010 a intrat în vigoare o ordonanţă de urgenţă care a interzis aceste jocuri de noroc online, considerate a fi o infracţiune. În decembrie 2010 au fost legalizate jocurile de noroc online, însă nu aveam un cadru astfel încât prevederile să fie puse în aplicare. În august 2011 s-a făcut un cadru legal, însă lipsesc în continuare reglementările specifice", a declarat avocatul Cristian Costea, de la casa de avocatură Boştină&Associates.
Totuşi, deocamdată nu a fost nimeni pedepsit pentru astfel de infracţiuni, pentru că este destul de dificil de probat că o persoană a jucat pe un site neautorizat.
"În România sunt 450.000 de oameni care joacă online, dar este dificil de arătat că o persoană a jucat pe un site neautorizat", potrivit lui Costea, prezent la seminarul "Piaţa jocurilor - încotro?", organizat de ZF în colaborare cu Boştină&Associates.
Legislaţia românească permite aproape toate tipurile de jocuri online, de la jocuri bingo la pariuri în cotă fixă, loto şi pariuri mutuale. În Franţa, de exemplu, sunt permise doar pariuri sportive online, hipice şi poker. Operatorul care vr