Recomandările se referă în principal la aspecte legate de amplasarea culturilor şi lucrările solului pentru culturile de orz şi grâu de toamnă. Acestea au fost elaborate având în vedere particularităţile vremii din perioada actuală.
Reprezentanţii Ministerului Agriculturii şi Direcţiilor de Agricultură şi Dezvoltare Rurală au elaborate un set de recomandări tehnologice privind exploatarea terenului în această toamnă, având în vedere particularităţile pedoclimatice din această perioadă.
„Condiţiile specifice acestei perioade impun unele măsuri privind amplasarea culturilor de toamnă, eliberarea şi pregătirea terenului prin metode tehnologice adaptate acestor condiţii, astfel încât semănatul culturilor să poată fi realizat în perioada optimă şi la parametri de calitate cât mai apropiaţi de cerinţele culturilor”, explică reprezentanţii DADR Galaţi.
Principalele recomandări ale specialiştilor se referă la amplasarea culturilor şi lucrărilor solului. Amplasarea grâului şi orzului de toamnă în condiţiile structurii actuale a culturilor se realizează, de regulă, după premergătoare timpurii (rapiţă, leguminoase, grâu în anul al II-lea, etc.), premergătoare mijlocii (floarea-soarelui, hibrizi timpurii de porumb, soia) şi premergătoare târzii (porumb hibrizi semitardivi şi tardivi, cartof, sfeclă de zahăr). Ca urmare a grăbirii maturităţii culturilor de primăvară (floarea-soarelui, porumb, cartof) s-a creat posibilitatea recoltării acestora cu 2-4 săptămâni mai devreme, devenind bune premergătoare pentru culturile de toamnă.
Specialiştii mai spun că în cazul continuării secetei, se pot amplasa suprafeţe mai mari de grâu după grâu, efectuându-se lucrări de pregătirea solului mai facil, în special acolo unde la recoltarea grâului s-a folosit echipamentul de tocat al paielor şi s-a efectuat imediat lucrarea de arătură la 18-20 cm sau o lucrare corespu