Chiar dacă apetitul creşte când se face frig, nu mâncaţi mai mult ca de obicei. Ardeiul roşu, varza şi cătina întăresc imunitatea, iar ciocolata neagră şi cafeaua sunt bune când scade energia. Sursa: SHUTTERSTOCK
Toamna vine la pachet cu viroze, depresii şi poftă de mâncare. Deşi organismul, fără vlagă, cere "ceva bun" care să ridice energia, omul vremurilor noastre nu se mai expune la frig şi nu are nevoie de mai multe calorii. Şi imunitatea trebuie pregătită pentru valul de răceli, însă doar câteva legume şi fructe "de toamnă" sunt bogate în vitamina C.
Nutriţioniştii vă sfătuiesc ce trebuie să mâncaţi în perioada rece ca să vă simţiţi bine şi, în acelaşi timp, să vă menţineţi greutatea.
Ciocolata cu 50% cacao, antidot pentru depresie
Când cerul se umple de nori şi se înserează mai devreme, se instalează aşa-zisa depresie sezonieră: apar stări de letargie şi schimbări bruşte de dispoziţie.
Organismul "înfometat" ar cere orice, dar mai ales dulciuri, care "lucrează" la buna-dispoziţie, dar şi la stocul de grăsime.
Nu tăiaţi de tot dulciurile, dar alegeţi plăcintele de casă, cu dovleac, măr sau brânză, asezonate cu scorţişoară sau chiar ciocolata. Cu cât este "mai neagră", cu atât mai bine.
"Cicolată neagră puteţi mânca în fiecare zi, nu una întreagă, dar măcar jumătate. Chiar şi cea cu 50% conţinut de cacao este bună. Un studiu recent spune că este bună pentru creier şi inimă (scade colesterolul) graţie conţinutului mare de antioxidanţi din untul de cacao. În plus, stimulează secreţia de serotonină, hormonul fericirii. Cea cu lapte, pe care o mănâncă cei mai mulţi, nu mai are aceleaşi proprietăţi", precizează nutriţionistul Corina Zugravu.
O cafea dimineaţa, pentru cei care nu au contraindicaţii, creşte nivelul de energie în zilele mohorâte. Restul zilei, suplimentaţi cu ce